Zirai dondan sonra hedef değiştirdi şimdi siparişlere yetişemiyor

Bölükbaşıoğlu: Çilek Üretimiyle Kadınlara Ekonomik Destek Sağlıyor

Kale ilçesinde 100 yıl önce çilek üretiminin yapıldığı haberinden ilham alan Bölükbaşıoğlu, kayısının alternatifi olarak 2022 yılında 5 dekar alanda çilek yetiştirmeye başladı. Fırat Kalkınma Ajansı ve Kale Belediyesinden aldığı destekle üretim alanını 25 dekara genişletti.

Bu çilek tarlasında 25 kadına ekonomik destek sağlayan Bölükbaşıoğlu, yılda yaklaşık 70 ton çilek üretiyor. Malatya ve çevre illerin sofralık çilek ihtiyacının bir kısmını karşılayan Bölükbaşıoğlu, artan siparişleri yetiştirmeye çalışıyor.

Çiftçi Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, aile ekonomisine katkı sağladığını ve üretim yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Kadınların üretiminin öneminin altını çizen Bölükbaşıoğlu, şunları söyledi:

“Kale ilçesinde kadınlarla birlikte neler yapabiliriz diye düşündüm. Araştırırken eski zamanlarda dut ve kayısı üretimi yapıldığını gördüm. Beni etkileyen ise çilek üretimi haberiydi. Çilek yetiştiren amcaların fotoğrafı gazetede vardı. Kale’de geçmişte çilek yetiştirildiğini öğrendim, hatta kayısı ikinci plandaymış. Bu bilgiden ilham alarak kooperatif kurmaya karar verdim. Gazete kupürü sayesinde desteklerle bir araya gelerek başarılı olduk ve birçok kadın evine ekmek götürüyoruz. Kadınların emeklerinin karşılığını almaları önemli. Zirai donda kayısıların zarar görmesine rağmen çilek verimimiz iyi durumda. Bu bizi mutlu ediyor.”

– “Yıllık 60-70 Ton Ürün Alıyoruz”

Bölükbaşıoğlu, ilçedeki kadınlara örnek olduğunu belirterek üretimi artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bölükbaşıoğlu’nun açıklamaları şöyle devam etti:

“Gazete kupüründen yola çıkarak 20-25 kadına iş imkanı sağlıyoruz. Talepler o kadar fazla ki siparişlere yetişemiyoruz. Sofralık çilek üretimine devam ediyoruz ve hedeflerimizden vazgeçmeyeceğiz. Hayallerimizi gerçekleştirmek için her tarafa çilek dikmeliyiz. Şu anda yılda 60-70 ton ürün elde ediyoruz ve hepsini iç piyasaya sunuyoruz. Gençlerin ve kadınların toprağa ilgi göstermesi bizim için önemli. Kadınlar istedikleri takdirde her şeyi başarabilirler.”

Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığında görevli Ziraat Mühendisi Necmettin Tuncal da kadınların üretmesi için destek verdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Makine ve ekipman desteği sağlıyoruz. Yeni alan oluşturduklarında fide ve tesislerle ilgili destek veriyoruz. Gıda ürünleri üretmeleri için alt yapı oluşturuyoruz ve hibe almaları için çalışıyoruz. Kayısıda yaşanan zararlarda alternatif ürünler çiftçilere gelir sağlayarak zararlarını en aza indiriyor.”

Related Posts

AKP’den temmuz zammı açıklaması: ‘En düşük emekli aylıklarına yönelik düzenleme…’

Hükümet, temmuz zammı öncesi en düşük emekli maaşına yönelik yeni bir düzenleme hazırlığında. Açıklamanın hemen ardından gözler 3 Temmuz’daki enflasyon verisine çevrildi.

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

TÜİK’ten dış ticaret açığı açıklaması: Mayıs ayında yüzde 2,7 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2025 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 24 milyar 817 milyon …

Borsa güne nasıl başladı? (30 Haziran 2025)

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,12 değer kazanarak 9.404,89 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,97 puan ve yüzde 0,51 artışla 9.452,86 puana çıktı …

Dünyada ve Türkiye’de dijital ekonomi yatırımlarının payı artıyor

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, “Dünya Yatırım Raporu 2025″te dijital yatırımlardaki artışın 2024-2028 dönemine yönelik benimsedikleri stratejik önceliklerle örtüştüğünü belirterek, “Dijital altyapıya dayalı girişimleri, 8 öncelikli yatırım profilimizden biri olarak konumlandırdık.” dedi.

Çocuk işçi ölümleri arttı! Neden belli oldu: İşte MESEM gerçeği

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında 500 binin üzerinde çocuk ağır çalışma koşullarında çalıştırılıyor. MESEM programına kayıtlı çırak ve kalfaların yaşadıkları iş kazalarındaki artış ise dikkat çekiyor. Eğitim dense de aslında diğer işçilerinki …