Suriye’de Dürzilerle çatışmalarda 70’ten fazla can kaybı

Suriye’deki Mezhepsel Çatışmalar Devam Ediyor: Dürzi Azınlık ve Hükümet Güçleri Arasındaki Çatışmalar

Suriye’deki Dürzi azınlıkla hükümete bağlı güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede iki gündür devam eden mezhep çatışmalarında en az 73 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Sahnaya’daki çatışmalarda ölenler arasında 30 güvenlik görevlisi, Dürzi azınlığa mensup 15 savaşçı ve bir sivilin bulunduğu kaydedildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, başkent Şam yakınlarında gerçekleştirilen saldırıda ise 15 Dürzi savaşçının öldürüldüğünü açıkladı. Gözlemevi, Çarşamba günü gerçekleştirilen saldırının Sahnaya’daki Dürzilere destek için bölgeye gitmekte olan Dürzi milislerin hedef aldığını aktardı.

Süveyda’daki bir Dürzi kaynak, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada olayı doğrulayarak, “hükümet güçlerinin himayesi olmadan kimsenin bu katliamı gerçekleştiremeyeceğini” ifade etti.

“Soykırım” Suçlaması ve Müdahale Çağrısı

Suriye’deki Dürzi topluluğunun ruhani lideri Şeyh Hikmat el Hicri, Perşembe günü yaptığı açıklamada, halkına yönelik “soykırım niteliğinde bir kampanya” yürütüldüğünü belirterek saldırılara tepki gösterdi.

Hicri, Şam yakınlarındaki Ceremana ve Sahnaya’da yaşanan şiddeti “hiçbir şekilde haklı gösterilemeyecek bir soykırım kampanyası” olarak nitelendirdi. Uluslararası güçlere çağrıda bulunan Hicri, “barışın korunması ve bu suçların devamının önlenmesi için acilen müdahale edilmesini” talep etti.

Muhammed Peygamber’e Hakaret İddiası

Gerilim, Pazartesi günü Carmana’da Dürzi toplumuna mensub bir din adamına ait olduğu iddia edilen ve Muhammed Peygamber’e hakaretler içeren ses kaydının yayılması üzerine patlak vermişti.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan ilk incelemede bu ses kaydından Dürzi din adamının sorumlu olmadığı tespitinin yapıldığına dikkat çekildi. Bakanlık, yurttaşlara hukuka riayet etme ve güvenliği tehlikeye atmaktan kaçınma çağrısı yaptı.

Carmana’daki Dürzi topluluğundan yapılan açıklamada ise “fitne çıkarmak” amacıyla hazırlandığı belirtilen kayıtta konuşan kişinin Dürzi olmadığı belirtildi. Dürzi din adamı Mervan Kiwan da sosyal medyada yayınladığı bir videoda, ses kaydından kendisinin sorumlu olmadığını dile getirerek, “Bunu her kim yaptıysa Suriye halkının bileşenleri arasında ihtilaf çıkarmak isteyen kötü bir adamdır” ifadelerini kullandı.

Mezhepsel Çatışmaların Yayılması Endişesi

Kökleri Şiilik mezhebine uzanan Dürziler, günümüzde ağırlıklı olarak Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün’de yaşayan bir dini azınlık.

Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad döneminde ülkedeki birçok Dürzi, genel olarak rejime yakın bir tutum sergiledi. Esad’ın devrilmesinin ardından bazı Dürziler, Şam’ı ele geçiren radikal İslamcı Heyet Tahrir Şam öncülüğündeki yeni yönetimi açıkça eleştirmeye başladı. Öte yandan yeni hükümeti benimseyen Dürziler de bulunuyor.

Son yaşanan şiddet olaylarıyla birlikte Suriye’deki farklı topluluklar arası ilişkilerin kırılganlaşması ve mezhepsel çatışmaların yeniden alevlenme riskinin artmasından endişe ediliyor.

DW, dpa, AFP/SÖ, JD

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirim?

Related Posts

Haziran ayında habere telif geliyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e geleceğini söyledi.

Kırıkkale’yi sağanak vurdu

Kırıkkale’de etkili olan sağanak nedeniyle dereler taştı, ev ve iş yerlerini su bastı, tarım arazileri su altında kaldı.

İstanbul’da kız öğrenci yurdunda yangın

İstanbul Avcılar’da üniversite öğrencisi kız öğrencilerin kaldığı yurtta elektrik tesisatından kaynaklanan yangın çıktı. Dumandan etkilenen bir öğrenciye ambulansta müdahale edildi.

Filipinler’de yolcu otobüsü gişedeki araçlara çarptı: 12 ölü

Filipinler’de aracıyla gişedeki araçlara çarpan yolcu otobüsü şoförü, direksiyon başında uyuduğunu kabul etti.

ABD’den Pakistan ve Hindistan’a “işbirliği” çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile ayrı ayrı telefonda görüşerek bölgede “işbirliği” çağrısı yaptı.

‘Rezidanstaki lüks araçlar’ iddiasından ne çıktı? ‘Yarısı Cumhur İttifakı bünyesindeki bir vekilin’

El konulduğu öne sürülen ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla ilişkilendirilen lüks araçların çoğunun MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal ve eşi Ece Uysal adına kayıtlı olduğu ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir