Makine ihracatı 4 ayda 8,9 milyar dolar oldu

Makine İhracatçıları Birliği’nden Yüzde 6 Azalış Açıklaması

Makine İhracatçıları Birliği’nden gelen son açıklamaya göre, makinecilerin miktar bazında ihracatı yüzde 6 azalırken, birim fiyatlarında yüzde 5,6’lık bir artış gözlemlendi.

İhracat Verileri

Yıllıklandırılmış verilere göre, makine ihracatı yüzde 0,6 artarak 28,3 milyar dolara ulaştı. Almanya’ya 1 milyar dolarlık makine ihraç edilirken, ABD pazarında yüzde 0,7’lik sınırlı artışla 550 milyon dolara ulaşıldı. Üçüncü sıradaki İtalya’ya yapılan ihracat ise yüzde 14,5 artarak 400 milyon dolara yaklaştı. Nisanda en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında sadece Rusya ve Irak’ta daralma yaşanırken, diğer 8 ülkede yüzde 16,8 ila yüzde 59,2 arasında artış görüldü.

  • İçten Yanmalı Motor ve Aksamları İhracatı: Yüzde 3,3 artışla 815 milyon dolara yükseldi.
  • İnşaat ve Madencilik Makineleri İhracatı: Yüzde 22,3 düşüş gösterdi.
  • Diğer Alanlarda: Tekstil-konfeksiyon makinelerinde yüzde 15’in üzerinde, türbin, turbojet, hidrolik sistemler, gıda ve kağıt-matbaacılık makinelerinde ise yaklaşık yüzde 10’luk bir artış kaydedildi.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu’nun Değerlendirmesi

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 2025 yılının ilk 4 ayında Türkiye’nin toplam makine ihracatının 8,9 milyar doları bulduğunu açıkladı. Karavelioğlu, küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen ABD-Çin ticaret görüşmelerinin olumlu bir yönde ilerlemesinin, olası belirsizlikleri azaltabileceğine değindi.

“Stratejik sektörlerdeki tedarik konusundaki Çin bağımlılığı, Batı’nın daha temkinli bir tutum almasına neden olabilir”

Ayrıca Karavelioğlu, Avrupa Birliği’nin ticaret politikalarındaki değişikliklere dikkat çekerek, küresel ekonomideki belirsizliklerin devam edeceğini ve Türkiye’nin bu süreçte pozisyonunu güçlendirmesinin beklenebileceğini belirtti.

Related Posts

Finlandiya’da yeni enflasyon oranları yüzleri güldürdü

Finlandiya İstatistik Kurumu verilerine göre, Haziran ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 0,2’ye düştü. Bu, geçen dört ay boyunca yüzde 0,5 seviyesinde seyreden enflasyonun önemli oranda yavaşladığını gösteriyor. Özellikle gıda ve alkolsüz …

KDV’nin kaldırılması için Meclis’e kanun teklifi verildi

Çiftçilerin üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ve en azından vergilerde kolaylık gösterilmesi gerektiği ifade eden CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulama faaliyetlerinde …

Piyasalar haftayı artıda kapattı: Borsa, altın ve dolar yükselişte

Piyasalarda bu hafta ralli hakimdi. Borsa İstanbul’da hisse senetleri, gram altın ve döviz kurları haftayı yükselişle tamamladı. En çok kazandıran yatırım aracı ise borsa yatırım fonları oldu.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.