Hakime lan demek suç sayıldı

Yargıtay 18. Ceza Dairesi ise bir polis ile vatandaşın karşı karşıya geldiği soruşturma kapsamında kullanılan ‘Siz nasıl polissiniz lan, yürüyün gidin işinize’ şeklindeki sözleri ‘kaba ifade’ ve ‘ağır eleştiri’ niteliğinde olduğunu belirtti.

Sabah’tan Oğuzhan Uysal’a konuşan ve Yargıtay’ın kararına ilişkin değerlendirme yapan avukat Ahmet Aslan, “Yargıtay’ın eski dönemlerde ‘lan-ulan’ biçimindeki ifadelerin hakaret suçunu oluşturduğuna dair içtihatları bulunmaktadır. Ancak son yıllarda birçok ceza dairesi, bu ifadelerin kaba ve nezaket dışı olmakla birlikte hakaret suçunu oluşturmayacağına dair kararlar verdi.

Bu içtihatları incelediğimizde, Yargıtay’ın son yıllarda istikrarlı biçimde bu ifadenin suç teşkil etmediğinden bahisle mahkûmiyet kararlarını bozduğunu görüyoruz.

Ancak 4. Ceza Dairesi, 2023’te verdiği kararda, bu ifadenin bir duruşmada sanık tarafından hâkime karşı saygısız tavırlar eşliğinde kullanılmasını suç saymıştır. Fakat bu içtihadın emsal teşkil etmeyeceği kanaatindeyim” dedi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir