Bakan Kacır: Türkiye’nin yapay zeka yolculuğunu şekillendiriyoruz

“`html

AI Tomorrow Summit 2025’te Yapay Zeka Vurgusu

Bakan Kacır, JW Marriott’ta düzenlenen “AI Tomorrow Summit 2025” etkinliğine katıldı. Bu önemli organizasyon, Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) tarafından ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Etkinlikte açıklamalarda bulunan Kacır, teknolojik yeniliklerin yalnızca endüstriyel üretim süreçlerini değil, bireysel yaşam stillerini de derinden etkilediğini belirtti. Yapay zekanın dijital dönüşümün kalbinde yer aldığını ifade eden Kacır, bu teknolojinin, karar alma süreçlerini temelinden değiştirerek, strateji geliştirmeyi mümkün hale getirdiğini vurguladı.

Kacır, “Yapay zekanın artan veri işleme kapasitesi ve gelişmiş analiz yetenekleri sayesinde, akıllı üretimden hassas tarıma, iklim değişikliği ile mücadeleden eğitim teknolojilerine kadar pek çok alanda yeniliği, verimliliği ve rekabeti artırıyor.” diyerek, yapay zekanın sağladığı avantajların yanı sıra, beraberinde getirdiği riskler ve etik sorunlara da dikkat çekti.

Bakan, günümüzde yapay zeka geliştirme yolunda çoğu projelerin ticari amaçlar güden büyük teknoloji firmalarının etkisi altında şekillendiğini ifade etti.

Teknoloji rekabetinin, veri kontrolü, altyapı üstünlüğü gibi unsurlar üzerinden ülkeler arasındaki farkı artırdığını dile getiren Kacır, yapay zeka geliştiricileri arasında etik ve adalet anlayışının henüz yeterince oturmadığını belirtti.

Kullanıcılar tarafından yaygın bir şekilde kullanılan yapay zeka sistemlerinin, dil ve kültürel çeşitliliği göz ardı eden veri kümeleri ile beslendiğine dikkat çeken Kacır, bu durumun farklı kültürlerin dışlanmasına neden olabileceğini kaydetti. Kacır, “Yapay zekanın insanlığın ortak refahını artıran bir araca mı dönüşeceği, yoksa eşitsizlikleri derinleştiren bir dijital tahakküm aracı mı olacağı, tamamen bizim irademize bağlı.” dedi.

Yapay Zeka Çözümleri Destekleniyor

TÜBİTAK’ın yapay zeka ekosistemine katkıda bulunmak amacıyla çeşitli projeleri desteklediğini ifade eden Kacır, bu yıl açılan çağrının akıllı üretim sistemleri, tarım, finans teknolojileri ve iklim değişikliği gibi alanlara yöneldiğini aktardı. Bu bağlamda, şirketlerin Türkiye’nin araştırma ve inovasyon altyapısının birikiminden yararlanacaklarını dile getirdi.

Yapay zekanın mevcut çalışma alanlarımızda köklü değişimlere yol açacağının altını çizen Kacır, bunun için genç nesli yapay zeka yetkinlikleriyle donatacak programların yürütüldüğünü belirtti. Ayrıca, ARF adlı süper bilgisayarın, yapay zeka uygulamaları için gereken gücü sağlamak üzere devreye alındığını ifade etti.

Yüksek Performanslı Altyapı Yatırımları

Bakan Kacır, Türkiye’nin süper bilgisayar altyapısını güçlendirmek amacıyla yeni nesil grafik işlemcilerle donatıldığını belirterek, yapay zeka projelerine büyük destek sağlamayı hedeflediklerini vurguladı. MareNostrum 5’in Avrupa’nın yüksek performanslı hesaplama konsorsiyumuna dahil olduğunun altını çizen Kacır, böylece Türkiye’nin yapay zeka alanında önemli bir misyon üstlendiğini ifade etti.

Kacır, “İleri düzey projelere destek sağlamak adına altyapımızı genişletmeye ve yeni yapay zeka modelleri geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi. Ayrıca, elde edilen verilerle, yerli ve özgün yapay zeka teknolojileri üretilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü dillendirdi.

Kısa süre içerisinde, Türkiye’nin yapay zeka alanında daha belirgin bir yere gelmesi gerektiğini vurgulayan AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Türkiye’nin genç nüfusunun bu alandaki en büyük avantajı olduğunu söyledi. Küçükşabanoğlu, gençlerin yapay zekaya olan ilgisini geliştirmenin önemine dikkat çekti.

Yapay zeka odaklı eğitim politikalarının acil olarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Küçükşabanoğlu, Türkiye’nin yapay zeka üniversitesi açma ihtiyacının altını çizdi. Bu adımlarla, Türkiye’nin uluslararası arenada daha güçlü bir konum kazanacağını ifade etti.

“`

Related Posts

Finlandiya’da yeni enflasyon oranları yüzleri güldürdü

Finlandiya İstatistik Kurumu verilerine göre, Haziran ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 0,2’ye düştü. Bu, geçen dört ay boyunca yüzde 0,5 seviyesinde seyreden enflasyonun önemli oranda yavaşladığını gösteriyor. Özellikle gıda ve alkolsüz …

KDV’nin kaldırılması için Meclis’e kanun teklifi verildi

Çiftçilerin üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ve en azından vergilerde kolaylık gösterilmesi gerektiği ifade eden CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulama faaliyetlerinde …

Piyasalar haftayı artıda kapattı: Borsa, altın ve dolar yükselişte

Piyasalarda bu hafta ralli hakimdi. Borsa İstanbul’da hisse senetleri, gram altın ve döviz kurları haftayı yükselişle tamamladı. En çok kazandıran yatırım aracı ise borsa yatırım fonları oldu.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.