Bakanlar Yumaklı: Kalanını 2032’ye kadar bitirmeyi hedefliyoruz

“`html

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde Hassas Tarım Projesi Tanıtıldı

Bakan Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’ne katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Bakan Yumaklı, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) gıda arz güvenliğinde kritik bir rol oynadığını belirterek, bölgedeki son 22 yıldaki yatırımları vurguladı. Yumaklı, “GAP’ın verimli topraklarıyla gıda üretiminde önemli bir merkez haline geldik.” dedi.

Sulama Hedefleri ve Beklentiler

GAP bölgesini kapsayan 9 ilde güçlü bir tarım ve orman altyapısı inşa ettiklerini söyleyen Yumaklı, “GAP Eylem Planı, 10,6 milyon dekar alanın sulamaya açılmasını amaçlıyordu. Şu an bunun üçte ikisi tamamlandı ve kalan kısmın 2032 yılına kadar bitirilmesi hedefleniyor. Fırat ve Dicle havzalarında gerçekleştirdiğimiz projelerle ekonomimize yıllık yaklaşık 7 milyar dolarlık katkı sağlanması bekleniyor, ayrıca 1,3 milyon kişiye istihdam imkanı sunulacak.” ifadesinde bulundu.

Yumaklı, Avrupa Birliği ile yapılan müzakereler sonucunda bazı illerin IPARD desteklerinden faydalandığını da aktardı.

Yatırımlar ve Tarımsal Üretim Artışı

Bakan Yumaklı, son 22 yılda GAP bölgesine yapılan yatırımlarla birlikte tarımsal üretimde önemli artışlar yaşandığını belirtti. “Bitkisel üretimimiz iki kat, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız iki kat, su ürünleri üretimimiz dokuz kat arttı.” dedi. Ayrıca, GAP bölgesinin tarımsal hasılasının 18 yılda 22 kat artarak tarımsal ihracatın da 5,6 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Bakanlık etkinliği

ŞEHİRLER ÜRETİM ÜSSÜNE DÖNÜŞTÜ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi aracılığıyla ülkenin gelişimine katkıda bulunmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kacır, “Hiçbir bölgeyi geri bırakmayacak şekilde sürdürülebilir kalkınma politikaları uyguluyoruz.” diyerek GAP bölgesindeki yatırım hedeflerini anlattı. Son 22 yılda 20 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurarak 360 bin yeni istihdam oluşturduklarını belirtti.

İhracatta Büyük Artış

Bölgedeki şehirlerin ihracat rakamlarına dikkat çeken Kacır, “Batman’ın ihracatı 600 bin dolardan 359 milyon dolara, Şanlıurfa’nın ihracatı 7 milyon dolardan 386 milyon dolara yükseldi.” şeklinde konuştu. GAP bölgesinin, Türkiye’nin toplam ihracatındaki payının %1,8’den %5,3’e çıktığını vurguladı.

Kacır, GAP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla yenilikçi projelere destek vermeye devam ettiklerini ve son 11 yılda 1038 projeye 6,6 milyar lira destek sağladıklarını belirtti.

Gıda Güvenliği İçin GAP

Bakan Kacır, “Gıda güvenliği açısından GAP bölgesi en önemli garantör olacaktır.” diyerek gelecekteki tarımsal hedeflerini açıkladı. Yeni Nesil Entegre Kırsal Kalkınma Programı’nın (GAP Entegre 2.0) hayata geçirileceğini duyurdu ve şu ana kadar 80 bin çiftçiye eğitim verildiğini belirtti.

Gelecek dönemde sulanabilir alanı 1 milyon 60 bin hektara çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Kacır, yenilikçi tarım teknolojilerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

“2024-2028 GAP EYLEM PLANI’NIN DETAYLARINI KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ”

Gelecek süreçte sulama hedeflerini gerçekleştirecek yeni bir eylem planı üzerinde çalıştıklarını duyuran Kacır, tüm sektör paydaşlarıyla Şanlıurfa’da bir araya geleceklerini ve detayları kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

Hassas Tarım Projesi

Etkinliğe TBMM Başkanvekili ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ ile çeşitli İdareci ve davetliler katıldı.

KAYNAK: AA

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir