Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

ABD Korumacı Politikaların Küresel Ekonomi ve Ülkelerin İhracatları Üzerindeki Etkileri

ABD yönetiminin uyguladığı korumacı politikalar, küresel ekonomi üzerinde riskler oluştururken ülkelerin ihracatları için belirsizlik yaratıyor.

Trump’ın Gümrük Vergisi Tehlikesi

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya ve Güney Kore’ye gönderdiği “tarife mektuplarında” 1 Ağustos itibarıyla sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.

Özellikle otomobil kategorisinde uygulanacak olan bu yeni gümrük vergisi, önde gelen Japon ve Güney Kore merkezli üretici firmaların nasıl bir strateji izleyeceğine dair merak uyandırdı.

Türkiye Otomotiv Sektöründen İyi Haber

Türkiye otomotiv endüstrisi, ABD’nin tarife tehditlerine rağmen istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. TİM verilerine göre, otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tüm zamanların en yüksek ocak-haziran dönemi ihracatını gerçekleştirerek 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarlık bir başarı elde etti.

Geçen yıla göre yüzde 13 artışla sektörün toplam ihracattaki payı yüzde 15,2 olarak hesaplandı. Türkiye’nin toplam ihracatı ise yüzde 4,1 artışla 131 milyar 440 milyon 136 bin dolar seviyesine ulaştı. En fazla ihracat Almanya’ya yapılırken, toplam otomotiv ihracatı içinde en büyük paya sahip ülke oldu.

Almanya ve Diğer İhracat Rakamları

Yılın ocak-haziran döneminde, otomotiv sektöründe en fazla ihracat Almanya’ya yapıldı. Almanya’yı sırasıyla Fransa, Birleşik Krallık, İspanya ve İtalya izledi. Değer bazında ihracattaki artışta Almanya’nın en önde olduğu görüldü.

İl bazında bakıldığında ise Kocaeli, otomotiv sektöründe en fazla ihracatı gerçekleştiren il konumunda. Bursa, İstanbul, Sakarya ve Ankara da otomotiv sektöründeki başarılı ihracat performanslarıyla dikkat çekiyor.

Otomotiv Sektöründeki İhracat Trendleri

Otomotiv endüstrisinin dış satımı, son yıllarda istikrarlı bir şekilde artarak rekor seviyelere ulaşıyor. 2024 ve önceki yıllar arasındaki karşılaştırmalarda, sektörün ihracatındaki artış trendi açıkça görülüyor.

Sonuç olarak, otomotiv sektörü küresel ekonomideki dengesizliklere rağmen ihracattaki artışını sürdürüyor ve Türkiye’nin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlıyor.

Related Posts

Piyasalar haftayı artıda kapattı: Borsa, altın ve dolar yükselişte

Piyasalarda bu hafta ralli hakimdi. Borsa İstanbul’da hisse senetleri, gram altın ve döviz kurları haftayı yükselişle tamamladı. En çok kazandıran yatırım aracı ise borsa yatırım fonları oldu.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girdi. Kararla birlikte işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenleme hayata geçirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte, ithalat işlemlerinde …

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Yatırımcıya ağır darbe: Ekonomi yönetiminden dev vergi kararı!

Ekonomi yönetimi, uzun vadeli Türk lirası yatırımını özendirmek amacıyla yeni düzenlemeler yaptı. Stopaj oranlarındaki artış Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni uygulamalar kısa vadeli yatırım yapanları doğrudan etkiliyor.