Üretici ve market arasındaki fiyat farkı zirveye ulaşıyor: Karnabahar ve havuçta yüzde 43 artış

Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’dan Nisan Ayı Üretici Fiyatları Açıklaması

Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bu dönemde üretici market arasındaki en yüksek fiyat farkının yüzde 256 ile havuçta olduğunu belirten Bayraktar, bunu yüzde 230 ile marul, yüzde 222 ile kuru soğan, yüzde 219 ile kuru fasulye ve yüzde 216 ile nohut izlediğini ifade etti.

Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat düşüşü olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

  • En fazla fiyat artışı gösteren ürünler: Karnabahar yüzde 43, havuç yüzde 28, maydanoz yüzde 22, limon yüzde 20, marul yüzde 17.
  • En fazla fiyat düşüşü gösteren ürünler: Salatalık yüzde 36, patlıcan yüzde 30, domates yüzde 28, sivri biber yüzde 22, kabak yüzde 12.

Üreticide ise 31 ürünün 8’inde fiyat artışı, 17’sinde fiyat düşüşü ve 6 üründe fiyat değişimi olmadığını kaydeden Bayraktar, salatalıkta yüzde 59, patlıcan yüzde 42 ve kuru soğan yüzde 41,5 ile en fazla fiyat düşüşünün olduğunu belirtti.

Üreticide Fiyat Değişiminin Nedenleri

Bayraktar, yaşanan zirai don afetinden etkilenen meyvelerin başında gelen kayısıda üreticide fiyatların arttığını vurgulayarak, havaların sıcak geçmesiyle birim alandan verimin arttığını ve bazı ürünlerde arz fazlalığına sebep olduğunu dile getirdi.

Özellikle kuru soğanda yüksek rekolte beklentisi olduğunu belirten Bayraktar, fındık fiyatlarının zirai don nedeniyle artarken, Antep fıstığının kuraklık sebebiyle düştüğünü açıkladı.

Related Posts

Altın yatırımcısına ‘Cuma günü’ uyarısı: Her şey değişebilir

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, cuma günü açıklanacak verilerin piyasalarda dengelerin değişmesine neden olabileceğini belirterek yatırımcıları uyardı. Memiş, piyasaların haftanın son işlem gününe kadar sakin bir seyir izlemesini beklediğini ifade etti.

Alman şirketlerde belirsizlik yükseldi

Almanya’daki şirketlerin ‘ekonomik belirsizlik’ nedeniyle işlerine yönelik gelişmeleri tahmin etmekte giderek daha fazla zorlandığı bildirildi.

Avrupa Birliği ülkelerinden Schengen duvarı: Vize alma süreci gittikçe zorlaşıyor!

Avrupa ile yaşanan vize sorunu giderek derinleşiyor. Türk iş dünyası, ticari verilerini paylaşmaya zorlanırken, maliyeti yüksek olan bu başvurular otomatik olarak reddediliyor.

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir