Topkapı Sarayı’nda ‘Silahtar’ dönemi! Jandarma Osmanlı kıyafeti ile nöbet tutuyor! İşte o kareler

Topkapı Sarayı’nda Silahtar Kıyafetli Jandarmalar Nöbet Tutuyor

Her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Topkapı Sarayı’nda jandarmalar “silahtar” kıyafetliyle nöbet tutmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Topkapı Sarayı’nın ziyaretçileri, Osmanlı’da Enderun’un en nüfuzlu siması ve amiri olan silahtarların kıyafetiyle nöbet tutan jandarmalar ile fotoğraf çektiriyor.

İngiltere, İtalya, İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesinde de örnekleri olan bu uygulamayla ziyaretçiler, ülkelerin askeri teşkilat tarihleri hakkında bilgi sahibi oluyor.

Cumhuriyet’in ilanından sonra Jandarma Genel Komutanlığının korumasına verilen Topkapı Sarayı’ndaki yeni uygulama ilgi görürken, saray etrafında bulunan diğer nöbet noktalarındaki nöbet hizmetleri ise güncel jandarma asayiş kıyafetiyle icra ediliyor.

Osmanlı’da Sultan’ın silahları ile silah depolarından sorumlu saray görevlileri olan silahtarların kıyafetlerini giyen jandarmaların nöbet değişimleri ve nöbet yerlerine gidip gelirken saray içerisindeki yürüyüşleri de ziyaretçiler tarafından ilgiyle izleniyor.

“SADECE BİZDE DEĞİL, DÜNYA MÜZECİLİĞİNDE DE KULLANILAN BİR YÖNTEM”

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, AA muhabirine, tematik müzeciliği öne çıkarmaya gayret ettiklerini belirterek, “Dünya müzeciliğinde olduğu gibi dönemi yansıtan ve dönemi anlatan bazı uygulamaları gerçekleştirmek istiyoruz. Bunlardan bir tanesi de dönemin kıyafetleri ile buradaki saray görevlilerini saray içerisinde gezdirerek, nöbet tutturarak, ziyaretçilerin ilgisini artırmak ve dönemi anlatmak.” dedi.

Bunlar saray içerisinde gerek nöbet tutarak, gerek gezerek dönemi anlatmaya çalışmaktadır. Tabii ki biz bunları belirlerken özellikle döneme ait eserleri inceledik ve o dönemde silahtarların giydiği kıyafet şekillerini, desenlerini, renklerini, dönemin belgeleriyle tanıtarak, dönemin belgelerine bakarak uygulamaya aldık. Bu uygulama sadece bizde değil, dünya müzeciliğinde de çokça kullanılan bir yöntemdir. Şu anda da gördüğümüz kadarıyla gelen ziyaretçilerimizin de ilgisini çekmekte ve ayrıca o dönemi tabiri caizse az da olsa yaşatmaktadır.

“BU YIL SARAYA ÖNEMLİ MEKANLAR KATACAĞIZ”

Milli Saraylar Başkanlığı olarak 2019’dan bu yana Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri uygulamalarda ziyaretçilerin taleplerini ve dünya müzeciliğindeki kullanılan yöntemleri dikkate aldıklarını vurgulayan Kocaman, “Onları inceledik ve bunların başında tematik uygulama dediğimiz dönemi andıran bazı uygulamaların öne çıkmasının gerekliliğini gördük.” ifadesini kullandı.

İlhan Kocaman, ilk olarak bu uygulamayı denediklerini, zamanla benzer uygulamaları da hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Topkapı Sarayı 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar payitaht olarak kalan bir saraydır. Ondan dolayı burada olması gerekenler neyse onları inceleyip zamanla uygulamalarımızı gerçekleştireceğiz. Bu yıl saraya önemli mekanlar katacağız. Bunların başında harem olsun, darphane olsun, yine birinci avlu ve alt bahçelerdeki yeni müzecilik alanlarını da hayata geçireceğiz. Jandarma birliğimiz sarayın dış korumasını gerçekleştirmektedir. Saray içerisinde de atlı birliğimiz var. Onlar olsun, yeni uygulamaya aldığımız bu silahtarların nöbet uygulaması olsun çok ilgi çektiğini gördük. Sosyal medyada veya bizzat bize ulaşanlardan teşekkür alıyoruz, bu da bizim sevindiriyor.”

Related Posts

İspanya’da meydana gelen sellerde 2 kişi kayboldu

İspanya’da meydana gelen sellerde 2 kişi kayboldu

Filyos Limanı’na “demir yolu bağlantısı” projesinde sözleşme aşamasına gelindi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Filyos Limanı ile Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi’ni birbirine bağlayacak 7,17 kilometre uzunluğundaki iltisak hattı yapım ihalesinde sözleşme aşamasına gelindiğini belirterek, “Hat sayesinde, Filyos Limanı’na ulaşan yükler, ulusal demir yolu ağı üzerinden iç bölgelere ve sanayi merkezlerine kesintisiz şekilde taşınacak.” ifadesini kullandı.

Papalık’tan dikkat çeken yapay zeka çağrısı

10 Temmuz 2025’te İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen “AI for Good Zirvesi 2025″e gönderdiği mesajla Papa Leo XIV, yapay zekânın küresel ve etik temellere dayalı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal …

Son Dakika… Mahkeme Yargıtay’a başvurdu: CHP Kurultay davası bilmeceye döndü!

Son Dakika Haberi… Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP kurultayı davasında kendisini görevli kabul eden istinaf kararına karşı Yargıtay’a kanun yararına bozma başvurusunda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığının iç yazışması sızdırıldı: ‘Toplu işten çıkarmalar başlayacak’ iddiası

ABD Başkanı Donald Trump’ın federal hükümeti küçültme politikası doğrultusunda Dışişleri Bakanlığının yakın zamanda toplu işten çıkarma uygulamasına başlayacağı öne sürüldü. ABD basınının ele geçirdiği bir Dışişleri Bakanlığı iç yazışmasında, işten çıkarmalara ilişkin detayların yer aldığı iddia edildi.

Belediyeyi, 47 yıl sonra kazanan Tutdere, 1 buçuk yıl sonra görevden uzaklaştırıldı… “Siz bu halkın umudunun uzaklaştırdınız”

6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak için gece gündüz çalışan, 31 Mart’ta yüzde 50 oyla Adıyaman Belediyesi’ni 47 yıl sonra CHP’ye kazandıran Abdurrahman Tutdere hakkında İçişleri Bakanlığı görevden uzaklaştırma kararı verdi. CHP Adıyaman İl Başkanı Engin Aydın, “Siz bu halkın umudunu uzaklaştırdınız, siz bu halkın hayallerini bu memlekete gelecek hizmetleri uzaklaştırdınız. Siz sadece bunu yaptınız” diyerek karara tepki gösterdi.